Asy-Syu'ara 26:109
وَمَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ مِنْ أَجْرٍ , إِنْ أَجْرِيَ إِلَّا عَلَىٰ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Related Posts with Thumbnails

Selasa, 1 September 2009

Antara Selsema Biasa, H1N1 Dan Emosi.

Banyak cerita mengenai H1N1 ini tak kira dalam perbualan harian hinggalah kealam cyber, dari doa berkonsepkan syiah hinggalah ke ubat merawat penyakit ini, semuanya menggambarkan ketakutan manusia terhadap penyakit tersebut. Apa yg menakutkan lagi dari sumber2 yg memberikan fakta2 logik dan munasabah, virus kejam ini adalah buatan manusia terkutuk, samada mahu mengawal populasi, mengawal ekonomi ataupun mahu mengaut keuntungan dari jualan vaksin yg berlipat kali ganda.

Saya selalu menekankan mengenai peranan kimia emosi (chemical of emotion/peptide) didalam penulisan saya, melalui kimia emosi inilah maklumat2 mengenai keadaan diri, emosi dan persekitaran disampaikan kepada sel2 didalam diri kita yg berjumlah lebih 53 trillion kesemuanya. Kesemua sel2 kita ini bergabung membentuk jasad manusia, jadi jasad manusia itu adalah komuniti sel2 dengan jaringan perhubungan yg kompleks sesama mereka baik dari sistem saraf mahupun endokrin (kimia emosi dan hormon).

Pada membrane sel2 badan kita terdapat mekanisme penerima (receptor) signal (ligand - peptide, horman dll). Walaupun membrane sel hanya 1/7000000 milimeter tebalnya, terdapat berpuluh2 ribu receptor yg sentiasa bersedia menerima maklumat untuk "memberitahu" sel2 tugas2 yg harus dilaksanakan. Sel2 tubuh badan yg membentuk organ dan juga anggota badan dan seterusnya membentuk manusia yg penuh sifat ini tidak tahu mengenai keadaan diluar badan iaitu persekitaran, semua maklumat datang dari otak, dari mata dan deria2 lain yg mentafsirkan keadaan persekitaran.

Apa yg menariknya mengenai receptor pada permukaan2 sel ini adalah, ia juga boleh menjadi penerima maklumat dari agen luar, sebagai contohnya bahan kimia dari ubat2an. Ubat tidak akan berkesan jika ianya tidak boleh melekat kepada receptor pada sel2. Umpama anak kunci dan lubang kunci, hanya anak kunci tertentu (signal) boleh memasuki dan membuka kunci2 tertentu (receptor). Lagi satu agen luaran adalah virus2. Jika diambil sampel darah manusia yg sihat, akan terdapat beribu2 virus didalamnya, apa yg dipanggil "opportunistic virus", senantiasa menunggu masa untuk mengambil peluang, akan tetapi disebabkan terdapat kimia2 semulajadi (peptide) didlm badan yg wujud ketika itu dan menutupi lubang2 receptor, virus tersebut tidak boleh memasuki sel2 badan manusia.

Didalam buku Molecules of Emotion oleh Dr Candace Pert, beliau menjelaskan keadaan emosi seseorang itu memberi kesan terhadap kekuatannya untuk mengelak daripada penyakit. Sebagai contohnya amat jarang manusia itu akan sakit jika melibatkan diri dalam aktiviti yg menggembirakan, akan tetapi jika didalam keadaan stress, penyakit mudah melanda. Apabila kurangnya peptide2 tertentu ini, lebih banyaklah receptor yg terdedah dan ini memberi peluang kepada virus "opportunistic" itu tadi untuk memasuki sel2 dan membuatkan seseorang itu sakit.

Dari hasil penyelidikan beliau mendapati, kuman Rheovirus yg menyebabkan penyakit selsema mempunyai rupabentuk kunci (signal) menyerupai kimia emosi Norepinephrine, kimia emosi yang berkaitan dengan emosi gembira. Ini menjelaskan mengapa apabila manusia itu didalam keadaan emosi yg negatif, kebarangkalian untuk mendapat selsema itu lebih tinggi. Jumlah Norepinephrine yg berkurangan membuatkan receptor2 pada permukaan sel2 terdedah dan memberi peluang virus2 untuk memasuki sel2 badan.

Dari kajian beliau mengenai penyakit HIV pula, beliau menjelaskan, virus HIV ini mempunyai rupabentuk signal yg sama dengan peptide Vasoactiveintestinal (VIP) yang mana melalui receptor VIP inilah virus HIV bersaing dan apabila jumlah peptide VIP berkurangan, receptor VIP pada permukaan sel akan terdedah, virus HIV akan berpeluang memasuki sel2 terutamanya sel2 imunisasi.

Walaupun tidak dapat dilabelkan dengan jelas jenis emosi apakah yg diwakili oleh VIP ini, beliau mendapati ramai pesakit HIV yg mempunyai semangat diri yg kuat (self esteem), serangan HIV keatas mereka ini berlaku dengan kadar perlahan. Ini membuatkan beliau membuat spekulasi bahawa VIP ini mempunyai kaitan dengan emosi menyayangi diri sendiri (self love).

Sejak kurun ke 18 lagi minda dan jasad sudah dipisahkan. Ahli falsafah Rene Descarte memperkenalkan "dualism" yg mana minda dan jasad adalah dua entiti yg berlainan dan tiada kena mengena. Di susuli pula oleh Newton yg mengambil konsep dunia mekanikal yg mana tubuh manusia seperti mesin yg mana jika ada yg rosak boleh diganti dengan ubat2an ataupun dibedah. Apatah lagi Darwin menerusi teori evolusinya menidaklah pula tuhan yg mencipta alam ini. Hampir kesemua manusia dididik dan minda diacu dengan konsep dari ketiga2 mereka ini, sebab itulah apabila kebanyakan cara melawan penyakit semuanya dari ubat2an, keadaan dan kekuatan minda amat janggal sekali untuk dikaitkan.

Saya terjumpa artikel dilaman web yg menjelaskan kemungkinan besar H1N1 ini adalah buatan manusia. Ini kerana hasil penyelidikan mendapati baka virus H1N1 ini mempunyai baka
- selsema manusia
- selsema burung dari Amerika Utara
- selsema babi eropah
- selsema babi asia
Kebarangkalian virus H1N1 ini untuk mutasi dari keadaan asal dan menggabungkan baka2 virus dari serata dunia ini amat tidak masuk akal, apatah lagi penyakit ini pula mula merebak di Mexico. Jadi jika benar penyebaran virus ini dilakukan dengan sengaja, maka kemungkinan
1. Ada kerajaan tertentu yg mahu mengawal populasi manusia.
2. Pengganas yg menggunakan senjata biologi untuk membunuh manusia.
3. Atau kedua2 mereka adalah golongan yg sama.
Melihat dari suasana dunia sekarang, dengan dunia yg dikawal dengan apa yg dipanggil "corpotocracy", golongan korporat sentiasa memikirkan cara membuat duit walaupun cara mereka itu membunuh sejumlah besar manusia, siapa yg akan mengaut keuntungan besar hasil jualan vaksin.

Pencegahan lebih elok dari mengubat, kita hanya merancang akan tetapi Allah jualah yg lebih mengetahui. Apa yg saya ingin kemukakan disini adalah, keadaan emosi kita juga amat penting dari segi mencegah diri dari diserang oleh gejala ini. Emosi yg positif akan membuatkan badan kita lebih kuat dari dijangkiti penyakit. Tiada yg Allah jadikan itu tiada kebaikannya, malah kejadian 9/11 yg mana jelas buatan kerajaan Amerika sendiri memberi kebaikan yg mana Islam sudah menjadi agama yg paling pesat berkembang disana. Apa sahaja musibah yg melanda ada hikmahnya yg tidak kita ketahui.

Bagi mereka yg ditimpa penyakit berjangkit dan dengan redhanya menerima takdir tersebut, ketahuilah bahawa mereka akan tergolong dalam golongan mereka yg mati shahid andaikata mereka meninggal dunia kerananya (Hadis No 680, Sahih Muslim). Jadi tiada sebab seorang muslim itu harus bermuram durja, takut dan risau akan serangan penyakit berjangkit seperti H1N1 ini. Kecualilah jika "wahn" wujud didalam hati insan tersebut seperti hadis riwayat Abu Dawud yg telah jelas dapat dilihat berlaku kepada kaum muslim diakhir zaman ini, baca dan fikirkanlah samada "wahn" ini sudah wujud didalam hati. Mungkin ada kimia emosi yg berkaitan dengan "wahn" ini menyebabkan manusia itu mendapat penyakit.

Thawban meriwayatkan, Nabi (SAW) bersabda: Orang-orang kafir akan memanggil satu sama lain untuk menyerang kamu sebagaimana orang yg makan menjemput orang lain untuk berkongsi hidangan. Seorang bertanya: Adakah itu kerana jumlah kami yang kecil? Baginda menjawab: Tidak, jumlah kamu banyak umpama sampah2 yg dihanyutkan oleh arus banjir, akan tetapi telah Allah hilangkan rasa takut dari dada orang kafir keatas kamu dan meletakkan "wahn" didada kamu. Seorang bertanya: Apakah itu "wahn". Baginda menjawab: Cintakan dunia dan takutkan mati. Hadis 4284

1 Komen:

Muhd Suhaily berkata...

Salam, Mungkinkah Haram 1 Najis 1? H1N1? Jika perang nampak secara terang-terangan, maka biologi sebagai penganti. Mudah,pertumpahan darah tidak perlu, hanya menggunakan kitaran dan keperluan kehidupan manusia sejagat. Terimakasih..

Catat Ulasan

"Foolish faith in authority is the worst enemy of truth"
"Kepercayaan membuta-tuli kepada mereka yang berkuasa adalah musuh yang paling utama kepada kebenaran" Albert Einstein
"They must find it difficult... Those who have taken authority as the truth, rather than truth as authority"
"Amat sukar bagi mereka... mereka yang mengambil pihak berkuasa itu yang benar sedangkan sepatutnya yang benar itulah yang sepatutnya berkuasa" - Gerald Massey.
"When POWER of LOVE exceed LOVE of POWER, world will know PEACE"
"Apabila kuasa cinta melebihi cintakan kuasa, barulah dunia akan mengenali keamanan" - Jimi Hendrix
Who links to my website?

Bagaimana Jika… Dunia Dan Syurga Adalah Tempat Yang Sama? © 2010. Template by Dicas Blogger.Optimise bySYURGADIDUNIA.

Kembali Ke Atas