Asy-Syu'ara 26:109
وَمَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ مِنْ أَجْرٍ , إِنْ أَجْرِيَ إِلَّا عَلَىٰ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Related Posts with Thumbnails

Selasa, 23 September 2008

Menangani Marah

Orang pemarah kurang cerdik sebenarnya, fisiology manusia didlm keadaan marah, darah tidak pergi ke bahagian depan otak, (prefrontal cortex PFC) yg merupakan the thinking brain, sebab itu selalunya org yg marah membuat tindakan2 yg bodoh.

Sebab itu Nabi berpesan, jika marah, duduk.. kerana apa? kerana semasa marah, darah byk pergi ke otot2 yg besar untuk "fight or flight" situasi sama seperti pemikiran reflect haiwan, jadi manusia yg selalu didlm keadaan marah lama kelamaan PFC nya akan lemah kerana selalu kekurangan darah dan kesan jangka panjang akan membuat dirinya hilang kredibiliti sebagai manusia.. Stress juga adalah penyebab utama lemahnya PFC, manusia yg selalu stress juga lama kelamaan lebih cenderung bertindak tanpa berfikir yg membawa penyesalan di kemudian hari.

Segala yg hebat tentang manusia adalah PFCnya, kerana tanpa PFC, kita umpama haiwan yg samada tiada PFC ataupun kecil PFCnya..

Untuk menangani marah, anggaplah musibah/situasi yg datang adalah dr kesan dr tindak tanduk, tingkah laku dan pemikiran kita di masa2 lepas, mungkin kita pernah membuat org marah jadi sebelum kita menerima balasan di akhirat, kita sudah terima hukumannya didunia, mana yg lebih baik, balasan didunia atau di akhirat? Jika kita lawan marah dgn marah, ia akan menjadi proses yg berulang2, Api tidak boelh dilawan dgn api, api harus dilawan dgn air, war cannot be fight with war, war have to be fight with peace.

Mungkin ada yg berkata, itu mustahil, mana pernah aku buat org macam ni, tanya balik diri sendiri, dr mula kita akil baligh dosa tanggung sendiri adakah kita catit apa salah silap kita dgn org lain? Kita tidak tetapi malaikat mencatit... so for every action there is equal and in opposite reaction.. so sebelum menuding jari kearah org lain, periksa diri sendiri dulu.

Agung dan hebatnya Allah membuat manusia menuding jari telunjuk dan jari ibu kearah orang lain, dua jari, sedar atau tidak 3 jari masih mengarah kepada diri kita sendiri... so 2 salah org, 3 salah kita, tetap kita yg bersalah...

Jika kita sedar akan keadaan ini, mulai dr saat ini kita akan lebih berhati2 dgn tingkah laku, sikap dan pemikiran kita sesama manusia di masa2 akan datang.. Hidup murahkanlah dgn senyuman dan rajin, ikhlas dan khusyuk lah didlm solat, solat itu mengaktifkan otak dan khusyuk itu membaiki PFC.. solat itu menandakan kita taat kepada Allah sebagai hambanya, tetapi sedarlah, tiada yg Allah jadikan tanpa sebab, solat itu menjaga minda agar kita lebih kekal sebagai manusia... bukan sebagai 'haiwan"...

1 Komen:

rosnani ripin berkata...

Assalamualaikum...

Syukur pada Allah swt kerana dengan izinNya dapat saya meneroka ilmu di blog saudara.

Harap izinkan saya share dgn kawan2 FB saya, yg saya kira ilmu saudara amat bernilai utk disebarkan kpd kwn2 yang dahagakan ilmu sebegini.

Catat Ulasan

"Foolish faith in authority is the worst enemy of truth"
"Kepercayaan membuta-tuli kepada mereka yang berkuasa adalah musuh yang paling utama kepada kebenaran" Albert Einstein
"They must find it difficult... Those who have taken authority as the truth, rather than truth as authority"
"Amat sukar bagi mereka... mereka yang mengambil pihak berkuasa itu yang benar sedangkan sepatutnya yang benar itulah yang sepatutnya berkuasa" - Gerald Massey.
"When POWER of LOVE exceed LOVE of POWER, world will know PEACE"
"Apabila kuasa cinta melebihi cintakan kuasa, barulah dunia akan mengenali keamanan" - Jimi Hendrix
Who links to my website?

Bagaimana Jika… Dunia Dan Syurga Adalah Tempat Yang Sama? © 2010. Template by Dicas Blogger.Optimise bySYURGADIDUNIA.

Kembali Ke Atas